In fiecare an, in aceasta zi sunt praznuiţi Sfintii Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici si Iosif din Maramures, facatori de minuni si ajutorul celor necajiti

Sfintii Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici si Iosif sunt cinstiti atat pentru faptul ca au aparat invatatura ortodoxa in fata influentelor calvine, cat si pentru ca au intarit unitatea romanilor in jurul dreptei credinte, scrie crestinortodox.ro

Sfantul Ierarh Ilie Iorest a fost mitropolitul Ardealului intre anii 1640 si 1643. S-a nascut intr-un sat din Transilvania, intr-o familie de creştini. Inca din frageda pruncie a ales calea manastirii, oprindu-se la Manastirii Putna unde a invatat caligrafia si tehnica pictarii icoanelor. A fost ales in scaunul de mitropolit al Ardealului. Ulterior, a fost hirotonit arhiereu la Targoviste. De aici s-a intors fiind instalat in scaunul mitropolitan din Alba Iulia.

PUBLICITATE

Principele Gheorghe Rakoczi i-a impus indatorirea de a difuza un catehism calvin printre romani. Pentru ca a refuzat acest lucru, mitropolitul a fost inchis. Dupa noua luni de temnita, Sfantul a fost eliberat si s-a intors la Manastirea Putna, unde a si trecut la Domnul.

Sfantul Ierarh Sava Brancovici s-a nascut in Transilvania dintr-o familie de sarbi stabilita in partile Aradului, insa o buna perioada a locuit in Tara Romaneasca. La Targoviste a fost calugarit sub numele de Sava. A fost ales mitropolit al Transilvaniei in anul 1656, pastorind 24 de ani intr-o perioada in care la conducere se aflau principii calvini. In 1680, mitropolitul Sava Brancovici a fost arestat si trimis in temnita.

Sfantul Ierarh Iosif Marturisitorul din Maramures a fost hirotonit de catre mitropolitul Dosoftei al Moldovei pe cand acesta era exilat la Jolkiev, in Polonia. Sfantul Iosif Marturisitorul s-a impotrivit incercarilor de atragere a romanilor la Biserica Romano-Catolica, fapt pentru care a fost aruncat in inchisoare. A murit in jurul anului 1711.

PUBLICITATE

Trafitii si obiceiuri dupa Sfantul Gheorghe – Calul Sfantului Gheorghe – 24 aprilie

Aceasta zi este considerata a fi una deosebit de importanta, impunand restrictii severe legate de munca. Daca in prima zi a sarbatorii Sfantului Gheorghe se poate lucra dupa pranz, in aceasta zi nu se lucreaza deloc, pentru ca animalele salbatice sa nu atace vitele si gospodariile.
SFANTUL GHEORGHE – Credinte si superstitii de ziua Calului Sfantului Gheorghe

• Se serbeaza Calul Sfantului Gheorghe deoarece cu ajutorul Sfantului Gheorghe l-a putut ucide pe balaur.

PUBLICITATE

• Calul Sfantului Gheorghe se tine pentru ca munca sa mearga bine.

• Se tine pentru ca e rau de gadini (animale salbatice).

Rugaciune catre Sfantul Iosif Marturisitorul pentru ajutorul celor impovarati de necazuri

PUBLICITATE

„Iosife, Parintele nostru, care eşti inconjurat de marele şi sfantul sobor de ierarhi şi de preoţi şi de monahii dreptcredincioşi din Maramureş, care aţi aparat şi aţi pastrat lumina cea curata a credinţei adevarate şi acum staţi in faţa Prea Sfintei Treimi şi va rugaţi pentru fiii binecredincioşi din episcopia voastra, cu smerenie ne inchinam şi va rugam ocrotiţi-ne cu rugaciunile voastre cele bineplacute lui Dumnezeu, pe prunci ii aparaţi, pe tineri ii binecuvantaţi, pe barbaţi ii intariţi, pe femei le miluiţi, pe batrani şi pe bolnavi mangaiaţi, iar noi toţi pentru binefacerile voastre vom cinta lui Dumnezeu intotdeauna: Aliluia, Aliluia, Aliluia.

Iosife, Parintele nostru, nume prea luminat, pe care l-a purtat şi Iosif cel preafrumos fiul lui Iacob, icoana lui Hristos şi Iosif cel drept, logodnicul Maicii Domnului şi ocrotitorul cel mare al Fiului lui Dumnezeu, cu credinţa şi cu umilinţa iţi pomenim numele şi-ţi cinstim ravna cu care te-ai luptat pentru credinţa ortodoxa a maramureşenilor. Dumnezeu pentru aceasta te-a incununat cu cununa sfinţeniei şi a nemuririi, iar noi nu uitam suferinţele tale, chinurile pe care le-ai indurat in temniţa cea intunecoasa şi grea, in care te-au aruncat duşmanii Bisericii lui Hristos din Maramureş şi din Ardeal, pentru toate acestea ne plecam in faţa arhieriei tale şi zicem: Iosife, Parintele nostru, bucura-te, ca Hristos te-a primit in curţile Sale şi in soborul marilor ierarhi şi marturisitori ortodocşi din Maramureş şi Ardeal.”


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *