Se ştie că preparatele gătite de măicuţe sunt cele mai gustoase. Acestea gătesc după reţete vechi şi sunt extrem de apreciate de pofticioşi.
Măicuţele de la Mănăstirea Prislop sunt adevărate bucătărese
Călugăriţele de la Mănăstirea Prislop au postat pe contul de socializare mai multe reţete, pentru cei care vor să le afle micile secrete culinare.
Ciuperci la cuptor
Ingrediente
– 13 ciuperci mari
– câteva fire de pătrunjel
– câteva fire de mărar
– 1 căţel usturoi
– 1/4 linguriţă sare
– 1/2 linguriţă boia
– 1/2 linguriţă piper
– puţin ulei
Preparare:
Se spală ciupercile şi apoi se usucă cu şerveţele de hârtie. Scoateţi codiţele.
Aşezaţi zece ciuperci în tavă cu faţa în jos şi daţi la cuptor la 220 C pentru zece minute. Scurgeţi sucul lăsat de ciuperci din tavă şi întorceti ciupercile cu faţă în sus, potrivit .
Tocaţi mărunt codiţele plus restul de trei ciuperci şi le amestecaţi cu verdeţurile tocate, usturoiul strivit şi condimente.
Umpleţi pălărioarele ciupercilor din tavă cu amestecul de mai sus. Stropiţi cu puţin ulei ciupercile. Daţi la cuptor la 220C pentru 15 – 20 minute.
Ciorbă de fasole boabe
Ingrediente
– 500 g fasole boabe uscată
– 2 cepe
-1 morcov
-2 ardei
– 6 roşii mici (roşii cherry)
– 1 lingură pastă de tomate
– 1/2 ţelină mică
– 50 ml ulei
– pătrunjel proaspăt
– sare şi piper după gust
Preparare:
Fasolea boabe (aleasă) se pune la înmuiat de seara, în apă. Se pune la fiert cu apă rece ( 3 litri), după 10 min de la fierbere se înlocuieşte cu altă apă.
Procedura se repetă de două ori. Legumele se spală şi se curată apoi le tăiem cubuleţe, fără roşii.
Separat într-o oală se adaugă uleiul la încins, se adaugă legumele şi se lasă câteva minute să se soteze.
Se adaugă pasta de tomate, roşiile decojite şi supa de fasole, circa cinci polonice, apoi se lasă să fiarbă la foc mic circa 12 minute.
După acest timp se adaugă peste legume fasolea fiartă.
Se lasă să mai dea câteva clocote, se adaugă sare şi piper, după gust. Se ia de pe foc şi se adaugă pătrunjel tăiat mărunt. Se serveşte caldă.
Ardei umplut de post
Ingrediente:
– 7 ardei graşi
– 1 ardei
– 2 morcovi
– 2 cepe
– 150 g orez
– 3 roşii
– boia de ardei dulce
– piper, sare
– 50 ml ulei
– 1 lingură de făină
– 1 linguriţă de vegeta
– pătrunjel
Preparare:
Ardeii se spală şi se curăţă de cotorul cu seminţe. Din cotor se îndepărtează seminţele şi se opreşte pentru capac.
Separat pregătim legumele, ceapă şi ardeiul se toacă fâşiuţe, morcovul se rade.
Într-o tigaie punem uleiul la încins, înăbuşim legumele, se adaugă orezul, adăugăm pulpă de la roşii şi se lasă pe foc până capătă o consistentă bună de umplut ardeii.
La final, adăugăm sare, piper după gust. Se umplu ardeii şi îi aşezăm într-o cratiţă mai înaltă. Se adaugă apă caldă şi câteva rondele de roşii.
Se adaugă după gust o linguriţă de vegeta şi se lasă ardeii la fiert la foc mic.
Spre final dizolvăm o lingură de făină în apă şi adăugăm în sos.
Sunt gata când zeamă a scăzut şi ardeii au fiert. Se adaugă verdeaţă tocată mărunt. Se servesc calzi împreună cu sos. Poftă bună!
Spanac şi cartofi sote
Ingrediente
– 500 g spanac proaspăt (sau frunze de sfeclă)
– 3 cartofi
– 3 căţei usturoi
– 50 ml ulei de măsline
– sare, piper
Preparare:
Într-o oală se pune multă apă la fiert cu sare. Se adaugă cartofii (curăţaţi şi tăiaţi cuburi) şi se fierb până sunt făcuţi total.
Se adaugă spanacul (curăţat şi spălat) şi se lasă încă 2-3 minute la fiert.
Dacă folosiţi frunze de sfeclă tăiaţi-le fâşii (fiindcă sunt prea mari) şi puneţi-le la fiert de la început (când adăugaţi cartofii) fiindcă frunzele de sfeclă au nevoie de 10-15 minute să fiarbă.
În acest timp curăţaţi un căţel de usturoi şi pisaţi-l în mojar până devine pastă. Adăugaţi în fir subţire ulei de măsline (cam 20 ml) până obţineţi o “maioneză” de usturoi.
Într-o tigaie largă turnaţi restul de ulei (uleiul trebuie să acopere fundul tigăii într-o pelicula subţire) şi adăugaţi restul de usturoi tăiat felii subţiri.
Încălziţi uleiul la foc foarte mic până începe să miroasă usturoiul. Scurgeţi spanacul şi cartofii de apă şi puneţi-i în tigaie. Condimentati cu sare şi piper după gust.
Sotaţi legumele la foc mare pentru 5 minute, amestecând des.
Cu dosul lingurii sfărâmaţi jumătate din cartofi. Cartofii sfaramti se vor amestecă cu uleiul de măsline şi vor da cremozitate mâncării.
Gustaţi mâncarea şi adăugaţi mujdei de usturoi (cel preparat la pasul 3) după gust.
Supă de cartofi cu pâine prăjită şi usturoi
Ingrediente
-5 linguriţe ulei de măsline
-2 cepe
-3 căţei de usturoi
-3 cartofi mari albi
-2 ramuri de rozmarin
-8 felii de pâine
-1 l supă de legume
-sare
Preparare:
Spălăm, curăţăm şi tăiem în cuburi nu prea mici cartofii, apoi îi punem la fiert în apă cu puţină sare vreme de 10 minute.
Curăţăm şi tăiem ceapă mărunt. O punem la călit în ulei încins. Când s-a înmuiat, adăugăm usturoiul zdrobit şi o ramură de rozmarin.
Scurgem cartofii şi îi punem peste ceapă şi usturoi. Peste ele turanam supă de legume caldă. Dăm în clocot şi lăsăm să fiarbă 20 de minute la foc foarte mic.
În acest timp, încingem cuptorul. Tăiem pâinea şi o ungem cu ulei de măsline, o frecăm cu usturoi şi rozmarin şi o punem la copt timp de 10 minute.
După ce toate ingredientele sunt fierte, supă se transferă într-un blender şi se mixează până când obţinem o pastă omogenă.
După ce s-a obţinut consistentă dorită, supă se pune în boluri şi se serveşte cu pâinea prăjită. Poftă bună!