Primele câteva săptămâni după ce a adus un copil pe lume sunt o provocare pentru fiecare mamă. Pentru majoritatea, acest prim capitol din viața bebelușului este caracterizat prin privarea de somn, recuperarea de la calvarul fizic al nașterii și lupta pentru a găsi un nou sentiment de normalitate în ciclul scutecelor și în alimentație.

Între această tulburare bruscă și fluctuațiile hormonale uriașe, care apar în interiorul corpului unei noi mame, este de înțeles că multe femei se simt anxioase, plâng și sunt ușor iritabile.

CE ESTE DEPRESIA POSTPARTUM?

Depresia postpartum este o afecțiune obișnuită, dar este greșit înțeleasă. Potrivit Asociației Americane de Psihiatrie, una din șapte mămici vor avea simptome de depresie postpartum (sau PPD), după naștere.

PUBLICITATE

Înainte de a ne îndrepta spre cele opt semne ale depresiei postpartum, să aruncăm o privire mai atentă la simptomul baby blue, astfel încât să le putem diferenția pe cele două.
Potrivit Clinicii Mayo, baby blue poate include orice combinație a următoarelor simptome:

– Dificultăți de somn

– Pierderea poftei de mâncare

PUBLICITATE

– Dificultate în concentrare

– Sentimente de copleșire

– Anxietate

PUBLICITATE

– Modificări ale dispoziției

– Iritabilitate

– Tristețe

PUBLICITATE

– Plâns
Cel mai important lucru pe care trebuie să-l observi la aceste simptome este că acestea durează de obicei numai câteva zile, până la câteva săptămâni, după nașterea bebelușului.

Dacă aceste simptome persistă, atunci poate fi vina depresiei postpartum.

Simptomele depresiei postpartum încep, de obicei, în primele săptămâni de la naștere, dar în unele cazuri pot apărea mult mai devreme, chiar și în timpul sarcinii, sau mult mai târziu, până la un an de la naștere. De-a lungul timpului, aceste simptome pot interfera cu capacitatea mamei de a a-șiîngriji copilul, motiv pentru care intervenția timpurie este atât de necesară.

PUBLICITATE

OPT SIMPTOME ALE DEPRESIEI POSTPARTUM

DIFICULTĂȚI ATAȘARE FAȚĂ DE COPIL

Unora dintre mame le ia mai mult timp pentru a forma o legătură cu copiii lor. Ele dezvoltă un sentiment de afecțiune în primele câteva săptămâni din viața bebelușului, mai degrabă decât în câteva secunde de la naștere. Acest lucru este normal și nu trebuie să fie confundat cu un semn de depresie.

Cu toate acestea, în cazul în care, la săptămâni după naștere vei descoperi că încă nu ai niciun sentiment de atașament sau de afecțiune pentru bebelușul tău, aceasta poate însemna că ai simptome de depresie postpartum.

AI O TEAMĂ CONSTANTĂ DE A FI O „MAMĂ REA”

Fiecare mama are momente în care simte că face greseli, pe care le face fiecare parinti, pentru prima data. Dar un sentiment persistent și neîncetat că nu ești în stare să devii mamă bună, poate însemna mai mult decât anxietate și vorbe de sine stătătoare. Poate fi un semn al depresiei postpartum.

PUBLICITATE

AI DIFICULTĂȚI ÎN CEEA CE PRIVEȘTE SOMNUL

Nu este un secret că părinții noștri nu au dormit prea mult, atunci când noi eram bebeluși. Dar dacă te simți în imposibilitatea de a dormi, chiar și atunci când bebelușul doarme și este liniștit, poate fi un semn al depresiei postpartum.

ȚI-AI PIERDUT INTERESUL ÎN LUCRURILE PE CARE LE SAVURAI CÂNDVA

Dacă, în acele câteva momente de răgaz, nu te poți bucura de o emisiune preferată, de o carte sau de o masă gustoasă, depresia poate fi de vină.
Pierderea plăcerii pentru activitățile preferate este o caracteristică comună a depresiei la adulți, iar PPD nu este diferită.

EXPERIMENTEZI ANXIETATEA CONSTANT

Fiecare mama simte anxietate ocazională, în timp ce se îngrijește de un nou-născut. Există o mulțime de răspunsuri (și uneori imposibil de răspuns) legate de faptul că faci cele mai bune alegeri pentru bebeluș, indiferent dacă faci sau nu acest lucru „corect”.

PUBLICITATE

Dar dacă anxietatea nu te lasa în pace, mult timp, poate fi un simptom al depresiei postpartum. Dacă, de exemplu, nu vă puteți lăsa confortabil copilul, la domiciliu, cu partenerul sau cu un părinte, fără a simți nevoia de a apela în permanență, poate însemna că anxietatea este legată de PPD.

SENTIMENTE DE LIPSĂ DE SPERANȚĂ

Dacă ai încetat să vezi lumina de la capătul tunelului și te simți drenată, anxioasă sau nemulțumită, în permanență, așa cum faci chiar acum, probabil că vocea depresiei postpartum este de vină.

GÂNDURI MACABRE RECURENTE

Dacă sentimentul tău de speranță a devenit atât de minimalist, încât ai gânduri negre, află că acesta este unul dintre simptomele cel mai neclar de depresie postpartum și un semn clar că ai nevoie de ajutor imediat.

PUBLICITATE

GÂNDURI DE A NU TE HRĂNI PE TINE SAU DE A NU HRĂNI COPILUL

Acesta este cel mai urgent simptom al depresiei postpartum și un semn sigur că trebuie să soliciți asistență medicală cât mai curând posibil. Auto-vătămarea poate fi fatală chiar dacă nu este intenționată, iar impulsul de a face acest lucru ar trebui tratat ca fiind o urgența.

CÂND SĂ CERI AJUTOR

Dacă te confrunți cu gânduri negre, trebuie să mergi imediat la medic.

Dacă întâmpini oricare dintre celelalte simptome, din lista de mai sus, trebuie să cauți ajutor. Dacă simptomele …

PUBLICITATE

… nu au dispărut după două săptămâni.

… fac dificilă îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi (cum ar fi îmbăierea, îmbrăcarea sau hrănirea).

… par să se înrăutățească de-a lungul timpului.

PUBLICITATE

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *