Cu ocazia sărbătorii de Lăsata Secului de dinainte de Postul Paștelui, tradiția ortodoxă românească spune că finii trebuie să își viziteze nașii. Dar nu cu mâna goală, ci cu anumite mâncăruri care să pregătească Postul. Ploconul, cum se mai spune în România.
Astfel, ploconul trebuie să aibă o găină friptă, un colac sau o turtă. De asemenea, o sticlă de vin roșu este pusă în plocon. Conform tradiției, finii își cer iertare nașilor pentru greșelile pe care le-au făcut cu voie sau fără de voie.
În Bărăgan, se spune că de Lăsata Secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare. A doua zi, ele trebuie aruncate afară din casă, spre răsărit. Tot de Lăsata Secului, este obiceiul ca cei mici să încerce să prindă o bucată de halviță doar cu gura.
Un alt obicei de Lăsata Secului, informează crestin-ortodox.ro, care se păstrează și acum este Legarea grânelor. Această tradiție are rolul ca păsările sau alțI dăunători să nu distrugă recoltele. De asemenea, de Lăsarea Secului se obișnuiește să se mănânce struguri sau stafide.