Astăzi, în calendarul ortodox din 27 mai îl celebrăm pe Sfântul Ioan Rusul, cunoscut pentru minunile sale și pentru sprijinul pe care îl oferă celor aflați în nevoie, mai ales în caz de boală.

Sfântul Ioan Rusul s-a născut în jurul anului 1690 din părinţi creştini. Luat de tânăr în Armată, participă în anul 1711 la un război ruso-turc. După acest razboi, mulţi soldaţi ruşi au fost vânduţi ca robi, printre care si Sfântul Ioan Rusul.

Vândut unui unui ofiţer turc – conducător de călăreţi, a fost pus să aibă grijă de animale. Dormea alături de animalele din grajd. Pentru viaţa sa curata, i s-a propus să locuiască în casa, însă din smerenie refuză.

PUBLICITATE

Dormea puţin, se ruga mult şi se hrănea cu puţină pâine şi apa. În fiecare sâmbătă mergea la o biserica închinată Sfântului Gheorghe şi se împărtăşea cu Trupul şi Sângele Domnului.

A primit de la Dumnezeu darul de a cunoaşte momentul trecerii sale la cele veşnice. Preotul care l-a împărtaşit înainte de moarte, i-a adus Sfânta Împărtăşanie într-un măr, pentru a fi ferit de fanatismul turcilor. După ce s-a împărtăşit, a trecut la cele vesnice, în anul 1730.

Calendar ortodox 27 mai 2023. Sfântul Ioan Rusu, grabnic vindecător al celor bolnavi

La trei ani de la trecerea la Domnul, Sfantul Ioan i-a aparut în vis preotului care ii trimisese Împărtăşania, spunându-i să-i dezgroape trupul. Preotul, călăuzit în chip minunat de Dumnezeu, a descoperit trupul neputrezit şi bine mirositor al Sfântului Ioan.

PUBLICITATE

Moaştele sale au fost puse în biserica „Sfantul Gheorghe”. Persoanele care veneau să se închine la sfintele sale moaste, primeau vindecare de multe feluri de boli.

În 1832, Osman Pasa a jefuit biserica „Sfantul Gheorghe” şi a aruncat în foc moaştele Sfântului Ioan Rusul, dorind prin acest gest să se răzbune pe creştini.

Trupul Sfântului s-a mişcat, în mijlocul flacarilor, ca şi cum ar fi fost viu, dar nu a ars. I-a rămas numai o negreala de la jar şi de la fum, negreala care se păstrează şi astăzi ca mărturie a întâmplării de atunci.

PUBLICITATE

După anul 1922, moştele Sfântului Ioan au ajuns în insula Evia, în actualul oraş Procopie din Grecia.

În prezent, mâna dreaptă a Sfântului Ioan se află în Mânăstirea „Sfântul Pantelimon” din Muntele Athos.

Cei care doresc să se închine moaştelor Sfântului Ioan o pot face şi la noi în ţară, în biserica paraclisului Maternităţii Polizu din Bucureşti, în biserica Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu, în biserica Spitalului Judeţean Suceava, la Mânăstirea Adameşti din Teleorman, în biserica mânăstirii din comuna Floreşti, Cluj, în paraclisul mânăstiri din comuna Slobozia, Giurgiu, în biserica de lemn a Mânăstirii Comana şi în Paraclisul „Sfinţii Ioachim şi Ana” al Mânăstirii Sihastria.

PUBLICITATE

Calendar ortodox 27 mai 2023. Rugăciunea vindecătoare care se citește astăzi, de Sfântul Ioan Rusul

„Bucurandu-ma de dumnezeiasca marire la care te-ai inaltat, o, Sfinte Ioane, indraznesc sa alerg la ajutorul tau pentru tamaduire. Stiu, Parinte, ca incercarile vin din randuiala lui Dumnezeu. Stiu ca prin boala trupului, sufletul se curateste, si ca rabdarea este rasplatita de Dumnezeu. Dar de multe ori norii negri ai deznadejdii imi tulbura mintea si ma departeaza de rugaciune.

De aceea, dar, o, Sfinte, gasesc alinare in cugetarea la vindecarile tale minunate. Tu ai tamaduit multimea de copii spre bucuria parintilor lor. Tu ai indreptat spatele batranei garbove, tu ai dat sanatate femeii bolnave, spre bucuria copiilor ei. Tu l-ai vindecat pe batranul Atanasie care s-a uns cu untdelemn din candela ta. Tu ai indepartat cheagurile de sange din capul Vasulei si l-ai tamaduit pe doctorul necredincios.

Stiind grabnica ta mijlocire, te rog, o, Sfinte Ioane, ia viata mea in mainile tale si mijloceste precum stii mantuirea mea. Daca voia Domnului este sa duc cu rabdare crucea bolii, da-mi putere si ajuta-ma sa nu cartesc din cauza neputintelor. Dar daca Bunul Dumnezeu se va milostivi de mine pentru rugaciunile tale, atunci sa ma tamaduiesti fara sovaiala, noule doctor fara-de-arginti, ca vazand aceasta sa-ti multumesc tie si sa-L laud in vecii vecilor pe Doctorul sufletelor si al trupurilor, prin cantarea: Aliluia!”, potrivit crestinortodox.ro.

PUBLICITATE

Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *