Cu o vechime de peste 5000 de ani, firavul evantai are o istorie cu totul aparte. Dacă pentru chinezi constituia un privilegiu al statutului social, pentru elevii cei mai buni din Japonia și Coreea, evantaiul era un premiu valoros. Surprinzător, dar până și condamnații la moarte aveau asupra lor un… evantai.

Armă redutabilă a samurailor

Primele evantaie pe care le-a consemnat istoria au fost cele fixe, de formă circulară sau din frunze de palmier, cu pene imense și mânere foarte lungi, pe care servitorii le mișcau dintr-o parte într-alta pentru a le face vânt stăpânilor și a-i feri de insecte. Tot evantaiul a fost întâlnit și în legendele grecești și în piesele de teatru romane. Chiar dacă par extrem de delicate, evantaiele cu constituit și redutabile arme ale samurailor.

PUBLICITATE

De altfel și în prezent există anumite tipuri de arte marțiale care folosesc evantaiul de post de armă sau ca exercițiu pentru relaxarea minții și a trupului, printre care se remarcă Tessenjutsu sau arta luptei cu evantaiul de fier. Și tot evantaiul a fost folosit pe post de cod secret de doamnele și domnișoarele care le transmiteau cu acest obiect mesaje secrete amanților sau soților. Astfel, dacă cineva punea evantaiul pe obrazul drept însemna un răspuns pozitiv, iar obiectul așezat pe obrazul stâng o negare definitivă. Dacă doamnele țineau evantaiul lângă inimă, transmiteau bărbatului dragostea lor. În schimb, dacă-și făceau vânt cu acest obiect, înseamna că sunt căsătorite.

Felicia Iederă


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *