
Calugarii de la Manastirea Sihastria Putnei, din judetul Suceava, sunt recunoscuti pentru maiestria cu care reusesc sa echilibreze bucatele pe care le pun pe masa credinciosilor in zile de sarbatoare. Intre retetele cunoscute si apreciate de vizitatori este si dulceata de soc.
Pentru a prepara dulceata de soc, trebuie sa alegeti, mai intai, fructele coapte de pe ciorchine, indepartandu-le pe cele verzi si uscate.
Se spala fructele cu grija si se strecoara printr-o sita mai deasa, ori prin strecuratoare de tifon. La 1 kg de fructe se pune 1 kg de zahar.

„Intr-un vas se pune, alternativ, un strat de fructe si un strat de zahar, si lasa la rece pana a doua zi. Se stoarce peste compozitie zeama de la o lamaie (pentru 1 kg de fructe), si se pune vasul la foc mic, timp de 15 minute sau mai mult, daca este o cantitate mai mare, pana se topeste tot zaharul. Dupa topirea zaharului, se fierbe in continuare, la foc mai mare, dar nu mai mult de 40 minute.
Se indeparteaza spuma si se pune dulceata fierbinte in borcanele incalzite in prealabil. Dupa ce a prins o pojghita deasupra, se pot pune capacele peste borcane si se tin in camara”, transmit calugarii bucatari. Compozitia nu se amesteca, pentru ca exista riscul strivirii bobitelor si atunci dulceata poate sa capete un minus la capitolul estetica, relateaza adevarul.ro.
“Siropul se incearca daca s-a legat, astfel: se ia o lingura de sirop si se asteapta sa se raceasca; cu varful degetului se ia putin si se picura pe o farfurioara; daca picatura ramane ca o bobita, fara sa se imprastie, siropul este legat”, se arata pe site-ul sihastriaputnei.ro. Fructele de soc au un continut bogat de proteine, potasiu, vitamina C si vitamina A.

