Sfânta sărbătoare a Învierii Domnului se apropie cu pași repezi și nu există masă pe care să nu fie așezat, la loc de cinste, cozonacul.
Ce ați spune dacă în acest an ați avea parte de o rețetă cu totul și cu totul specială? Este vorba de celebrul cozonac pe care îl consuma unul dintre marii duhovnici ai României, părintele Arsenie Boca.
Mod de preparare
Despre Sfântul din Ardeal, Arsenie Boca, se spune că avea un desert preferat – cozonacul – pe care maicile îl preparau totdeauna în preajma sărbătorilor.
Rețeta datează din anul 1865: “Ia 100 dramuri de unt căldicel, o oca de lapte tot căldicel, 4 ouă, drojdie de bere ca o nucă topită în lapte, sare, și pui atâta făină încât aluatul să fie mult mai moale decât cel de pane.
Pe la jumătatea frământăturii adaogi puțin zahăr și stafide; frămânți până ce nu se mai lipește aluatu de mâni; apoi lași de se dospesce; îl așezi împletindu-l pe o tavă unsă cu unt; ungi pe d’asupra cu gălbinare de ou, și pui de se coace într-un cuptor cald”.
Felicia Iederă