Drobul de legume este o mancare gustoasa si apreciata in randul vegetarienilor si al persoanelor care vor sa manance sanatos sau de post. Este un preparat care este gata imediat, iar combinasia legumelor ofera un gust de care nu te vei satura!
Ingrediente:1 kg vinete, 2 cepe, 2 ardei grasi, 6 catei usturoi, 2 legaturi marar, sare, piper, 4 linguri faina, un praf de amidon de porumb
Cureti vinetele, le tai marunt si le fierbi 15 minute, in apa usor sarata. Le lasi sa se scurga intr-o strecuratoare.
Calesti ceapa, apoi adaugi ardeiul taiat cubulete, mararul tocat si usturoiul pisat. Adaugi vinetele si amesteci usor pana cand se omogenizeaza compozitia. Pune praful de amidon si amesteca. Se adauga compozitia de vinete racita, faina, sare si piper. Torni compozitia in tava tapetata cu hartie de copt (eu am folosit un vas de silicon pe care l-am uns cu ulei) si o dai la cuptor, la foc mediu (180 grade C), pentru 30-40 minute. Lasi sa se raceasca si tai drobul felii, recomanda ortodoxia.ro.
Reteta pentru vinete cu usturoi:
Vinetele sunt printre cele mai sanatoase legume din lume Si, cu toate ca luna iulie este perioada in care acestea sunt in plin sezon, ne putem bucura de ele pana tarziu in toamna.
Se considera ca vinetele sunt originare din India, unde au crescut ca plante salbatice si au fost cultivate pentru prima data in China, iar in Europa au devenit foarte populare in timpul Evului Mediu, atunci cand au fost aduse prima data de catre maurii din Africa de Sud.
Astazi iti prezentam un preparat foarte bun din vinete pe care il vei indragi imediat. Este foarte gustos si usor de pregatit!
Ingrediente:
3-4 vinete lungi, 1 capatana usturoi, 1 legatura de patrunjel verde, 100 ml ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:
Alegem vinete lungi si nu foarte groase. Le taiem felii subtiri.Incingem grill-ul apoi punem feliile de vinete pe el. Le coacem pe ambele parti . Punem intr-un vas un strat de vinete, apoi presaram sare si piper, adaugam usturoi pisat si patrunjel tocat marunt.Repetam operatiunea pana terminam vinetele.
Turnam deasupra uleiul de masline astfel incat sa le acopere in totalitate.
Dam la rece cateva ore ca sa se intrepatrunda. Se servesc reci alaturi de cateva felii de paine prajita.
Sunt grozave mai ales in post! Vinetele contin fier, calciu si alte minerale, nutrienti esentiali sanatatii corpului nostru. Fie ca le consumi pe gratar, coapte, prajite sau in tocanita, vinetele sunt la fel de delicioase si au acelasi efect pozitiv asupra sanatatii tale.
De asemenea, vinetele contin anumiti fitonutrienti esentiali care imbunatatesc circulatia sangelui si hranesc creierul. Dar tine minte, acesti nutrienti exista in cantitati mai mari in coaja vinetei, asa ca nu o aruncati.Continutul crescut de fibre din vinete protejeaza tractul digestiv, impiedicand astfel aparitia cancerului de colon.Vinetele sunt recomandate si in dieta deoarece sunt sarace in calorii. O singura vanata contine 35 de calorii. Nu contin grasimi dar au, in schimb, un continut mare de fibre care te ajuta sa te saturi repede fara sa mananci mult.
Timp de cateva secole, vinetele au fost folosite pentru a controla diabetul. Cercetarile recente i-au validat acest rol, datorita cantitatii mari de fibre si a nivelului scazut de carbohidrati solubili din vinete.
Vezi si reteta pentru mancare de vinete cu usturoi:
O reteta perfecta pentru post, care insa este gustoasa si hranitoare in acelasi timp. Mancarea de vinete se face rapid si este satioasa.
INGREDIENTE:
2 vinete, 5 catei usturoi, o ceapa uscata, 4-5 rosii in bulion, cu tot cu suc,2 linguri ulei, sare, patrunjel
MOD DE PREPARARE:
Vinetele se taie felii si se presara cu sare. Se lasa 10 minute intr-o strecuratoare, la scurs.
Intre timp, in ulei se caleste ceapa maruntita si se pun vinetele scurse.
Se lasa 5 minute pe foc, se adauga foarte putina apa si se lasa 10 minute pe foc, cu capac.
Se adauga usturoiul feliat, rosiile taiate marunt cu tot cu suc si se mai lasa 10 minute pe foc. Se potriveste de sare si se aduce la masa cu patrunjel.