Romania 2019. 10 miloane de romani au inca wc-ul in curte. Ce amenzi risca. Potrivit datelor Istitutului National de Statistica 49,2 % din populatia Romaniei mai are inca wc-ul in curte. Ce amenzi risca din partea Garzii de Mediu

Din nefericire, Romania este pe primul loc in Europa la numarul de gospodarii care au inca wc-ul in curte. Aproape 10 milioane de romani, mai exact, 9.664.590 dintre romani au wc-ul in curte. Eurostat arata ca in Romania aproape 1,8 milioane de locuinte (in care locuieste 29,7% din populatia Romaniei) au in continuare toaleta in curte.

De curand, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a impus tuturor locuitorilor satelor si comunelor unde exista retea de canalizare sa se reacordeze la acestea. Astfel, se interzice folosirea toaletelor din curte si a foselor septice. Cei care vor refuza sa se branseze la canalizare risca amenzi mari, relateaza a1.ro.

PUBLICITATE

Garda de Mediu va aplica amenzi intre 2000 si 4000 lei, dupa trei luni si dupa un prim avertisment. Singura exceptie este aceea in care persoana in cauza decide sa isi faca o statie de epurare.

MDRAP atrage atentia ca Romania este foarte aproape de declansarea procedurii de infringement din cauza faptului ca nu s-a conformat prevederilor unei directive europene al carei termen de aplicare era 31 decembrie 2018 si care cere ca toti locuitorii din asezarile mai mari de 2.000 de locuitori sa aiba gospodariile bransate la canalizare.

Bransarea la canalizare a locuintelor din mediul rural trebuie facuta pe cheltuiala fiecarui solicitant, iar costurile nu sunt de neglijat.

PUBLICITATE

In anul 2017 a crescut atat numarul persoanelor ale caror locuinte erau conectate la sistemele de canalizare, cat si cel al persoanelor conectate la sistemele de canalizare prevazute cu statii de epurare, arata datele comunicate de Institutul National de Statistica (INS) anul trecut.

„In total, un numar de 9.978.886 locuitori aveau locuintele conectate la sistemele de canalizare, echivalentul a 50,8% din populatia rezidenta a Romaniei. Din aceasta cifra, 9.234.259 (87,7%) erau din mediul urban si doar 744.627 din cel rural (8,2%)”, arata un comunicat al INS din 2017.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *