Dacă v-ați pierdut inspirația în ceea ce privește preparatele pentru Postul Paștelui, puteți încerca o rețetă de chifteluțe mănăstirești, un deliciu pe care nu-l veți uita așa ușor. Este rețeta pe care o fac măcuțele de la Mănăstirea Prislop!
Mod de preparare
Pentru a obține aceste minunate chifeluțe ca la mănăstire, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 2 căni cu fasole boabe, 2-3 felii de franzelă, o cană cu orez, o ceaşcă cu ulei, două cepe, 5-6 căţei de usturoi, 1 morcov, 1 păstârnac, 2 frunze de dafin, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, 50 g făină, sare, cimbru (după gust).
Se fierbe fasole după procedura obişnuită. După ce se schimbă prima apă, se pun morcovul, pastarnacul şi ceapă, evident tocate. Se adaugă cele două frunze de dafin şi se sărează după gust.
Când fasolea este bine fiartă se scurge de zeamă (Atenţie! Zeama nu se aruncă!) şi, într-un bol, se adaugă pâinea (înmuiată cu puțină zeamă de la fasole), usturoiul pisat, puțihn cimbru, dar şi mărarul şi pătrunjelul tocate. Se amestecă compoziția, apoi se dă totul prin mașina de tocat.
Compoziția se modelează sub formă de bile (chiftele). Se dau prin făină și se prăjesc în uleiul foarte bine încins. Din restul de zeamă rămasă de la fiertul fasole se prepară o garnitură din orez. Proporția este de trei căni cu zeamă la o cană cu orez.
Felicia Iederă