Cunoscuta creatoare de moda Zina Dumitrescu (79 de ani) a fost internata, acum un an, de fiul ei Catalin, intr-un azil de batrani, unde acesta plateste lunar 2.500 de lei pentru intretinerea ei. Apropiatii designerului sustin ca sufera de Alzheimer si acum s-ar afla intr-un camin de batrani din Judetul Dambovita, departe de ochii presei.

Putini stiu povestea care se afla in spatele omului de succes Zina Dumitrecu. Creatoarea de moda, pe numele ei real Zenobia Bogos, s-a nascut in anul 1936, in Judetul Ismail, din Republica Moldova.

„Tatal meu a fost comandant in garda regala. Pe vremea aceea ca sa te poti marita ca un ofiter trebuia sa ai dota, iar mama mea provine dintr-o familie de oameni foarte instariti din Husi. Mama m-a avut la o varsta foarte frageda, s-a maritat la 17 ani jumatate si m-a nascut dupa un an de la casatorie. Dupa razoi a trebuit sa ne refugiem in Romania, povestea Zina Dumitrecu in urma cu un an, intr-un interviu acordat pentru gazetamondena.ro.

PUBLICITATE

Inca din liceu, Zina a lucrat ca model la Casa de Moda Venus, al carui director avea sa devina la varsta de 30 de ani. In timp, designerul si castigat renumele de „Mama Modei Romanesti. Numita si „mama Zina”, creatoare de moda a lansat manechine care au devenit celebre perecum Romanita Ivan, Dana Savuica, Melek Ament, Bianca Brad sau Jeanine.

Fratele ei a ajuns la cele veșnice, inecat..

Zina seamana foarte bine cu bunica din partea tatalui, care a fost o contesa poloneza si pe care a chemat-o tot Zenovia, numele real al creatoarei. Putini stiu ca „mama Zina” a avut un frate mai mic care s-a stins inecat: „Am avut un frate care s-a stins inecat la 12 ani si jumatate. In noaptea aia, tatal meu a pornit sa-l caute pe fratele meu si, dupa ce l-a gasit fara suflare, s-a intors acasa cu parul alb. Din cauza socului albise. Tatal meu s-a inaltat la ceruri in `65 si regret ca nu l-a apucat pe Catalin (fiul creatoarei n.r), care s-a nascut in `69”.

PUBLICITATE

S-a lasat de Drept pentru a face Teatru

Zina Dumitrescu s-a lasat de Facultatea de Drept pentru a intra la Facultatea de Teatru si Film. Fiind o femeie frumoasa, toata lumea o intreba de ce nu se face actrita.

„Eram prin anul trei de drept si aveam o matusa, Lucia Novacovici, care era bibliotecara Teatrului National. Ducandu-ma pe la ea prin vizita, in tinerete am citit forate mult-eram pe atunci superba, cu parul blond pana la brau-toata lumea din treatru ma intreba de ce nu dau la teatru….m-a prezentat regizoarei Marieta Sadova, care de-abia iesise din inchisoare si era buna prietena cu matusa mea.(…) Am intrat la Institutul de Teatru si Film. Culmea este ca in anul in care intram eu, a picat actrita Irina Petrescu. M-am retras de la Drept, imediat ce am intrat la Institutt, la clasa lui Pop Martia, Dreptul terminandu-l mai tarziu, la fara frecventa, de gura parintilor mei care doreau sa termin o facultate mai serioasa.

PUBLICITATE

Zina Dumitrescu a fost prietena buna si colega de trupa cu Stela Popescu (79 de ani). In anul I de facultate, a fost selectata DE CATRE departamentul de creatie de la Fabrica de Creatie, alaturi de Stela, pentru a fi manechin. Acolo l-a cunoscut pe Costica Dima, pe care il considera unul dintre cei mai mari designeri si tehniciani in materie de moda din Romania.

Zina Dumitrescu a fost casatorita de trei ori

Creatoarea de moda a avut trei soti. Prima oara s-a casatorit cu regizorul Marin Negreanu, tatal unicului ei fiu, Catalin. Primul ei sot este actor si regizor la Teatru National. Nu a ramas in relatii prea bune cu el. Apoi, s-a maritat cu Nicolae Radulescu Botica, secretarul Sectorului 1. A ramas prietena buna cu el, chiar si dupa despartire. A mai fost casatorita cu conferentiarul Costin Dumitrescu, care a decedat in anul 2009.

PUBLICITATE

„Daca e sa regert ceva in viata, regret ca am stat toata viata ca bou-n jug, maritata tot timpul. Am trecut fara sa vreau, fara sa divortez , la urmatorul sot, dintr-o casnicie in alta. Nu am apucat sa stau si eu singura, sa respir cum stau femeile in ziua de astazi. Cu Costin Dumitrescu, cu profesorul, am fost casatorita 26 de ani, din ’83”, a spus Zina.

A cunoscut-o pe Coco Chanel

„In 1967, la Moscova, in Piata Rosie, s-a desfasurat primul si unicul congres mondial de moda, unde eu am cunoscut-o personal pe Coco Chanel, o femeie care mi-a influentat viata destul de mult, a fost ca o Olimpiada, cu drapele, cu deschidere oficiala. Coco Chanel iesise pentru prima oara in afara Frantei, si venise la Moscova fiind foarte curioasa sa-l vada pe Lenin. Pe vremea aceea manechinele erau angajate cu norma intreaga, cu toate ca in Codul Muncii eram trecute ca muncitor necalificat, iar dupa ’90 eu am reusit sa introduc in nomenclatorul muncii profesia de prezentator de moda”, a mai povestit Zina Dumitrescu.

PUBLICITATE

A refuzat sa lucreze pentru Elena Ceausescu

Zina Dumitresacu a cunoscut-o si pe Elena Ceausescu pentru care a refuzat sa lucreze. Despre sotia lui Nicoae Ceausescu, creatoarea de moda a marturisit ca nu avea haine urate, dar nu avea stil si nu stia sa isi poarte tinutele si desi era preocupata de moda, Elena Ceausescu arata ingrozitor din punct de vedere al stilului, potrivit Zinei.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *