Orezul basmati este unul dintre cele mai indragite soiuri de orez.
Este un orez cu bob lung si aroma delicata, cu un gust ce se asociaza gustului de nuca.
Cuvantul basmati inseamna aromat si moale
De peste 1000 de ani, acest orez este cultivat in Himalaya, iar India, unde este un aliment de baza, si Pakistanul sunt cei mai mari producatori si exportatori ai orezului basmati, dar cu toate acestea, in regiunea Punjab se cultiva adevaratul orez basmati, care exista in doua variante: alb si brun. Spre deosebire de alte tipuri de orez, orezul basmati isi dubleaza cantitatea dupa fierbere, nu este lipicios si se digera usor.
In medicina ayurvedica, termenul basmati semnifica curat, iar orezul este apreciat pentru propritatile sale curative atat in plan fizic, cat si spiritual, spune realitatea.net.
Orezul basmati are un index glicemic redus si poate fi consumat de persoanele diabetice, deoarece nu creste nivelul zaharului din sange, fata de alte cereale si produse preparate din faina alba. Totodata este o sursa de vitamine B dintre care niacina si tiamina, care sustin buna functionare a inimii, a muschilor si a sistemului nervos.
Orezul brun basmati contine de trei ori mai multe fibre decat cel alb, are un continut mai ridicat de vitamine B, este mai hranitor si nu contine gluten. Aceste calitati ajuta la scaderea colesterolului si a glicemiei, aducand si un aport suplimentar de fier (100gr de orez brun basmati, contine 1mg de fier ceea ce reprezinta 5% din doza zilnica recomandata).