Invatam instinctual sa mancam inca din viata intrauterina.

Apoi, dupa primul an de viata, intelegem treptat ce obiecte din jurul nostru sunt bune de mancat si incepem, in mod constient, sa le folosim drept hrana.

Exista asadar o intreaga stiinta, in a oferi corpului nostru alimente suficiente si potrivite, scrie protv.ro.

Decembrie vine cu aburi naucitori de vin fiert. Insa oricat de mare ar fi tentatia, sarbatoriti cu limita.

Dr. Elena Ciuperca, medic primar gastroenterolog: „Exista in principiu o limita diferita la barbat si la femeie.”

Reporter: „Care?”

Medic: „Barbatul ar trebui sa consume sub 40 de grame pe zi. Iar femeia sub 20. ”

Reporter: „De ce jumatate din cantitate, daca nu e vorba de masa corporala la jumatate?”

Medic: „Pentru ca este, genetic vorbind, o diferenta la nivelul enzimei care degradeaza, care metabolizeaza alcoolul.”

Apoi, nu va luptati continuu cu mesele intinse.

Adica oferiti odihna sistemului digestiv. Timpul mediu de evacuare a stomacului este de 3-4 ore, asa ca medicii recomanda sa lasam organismului acest interval de pauza intre mese.

Mestecati lent fiecare imbucatura de 40 de ori sau de 100. In fine, de multe ori!

Probabil ati primit candva acest sfat, care nu are nicio legatura cu realitatea! Mai eficient si mai bland pentru muschii maseteri este sa priviti in tihna, cateva secunde, ce ati primit pe farfurie.

Observati culorile si textura, inspirati aburii care poarta cu ei promisiunea unei datorii organice implinite, prin aportul de calorii. Dar si promisiunea unor placeri, pentru ca hrana inseamna placere.

Dr. Elena Ciuperca, medic primar gastroenterolog: „Procesul de digestie incepe atunci cand vedem, mirosim si gustam alimentele.

Pentru ca deja atunci creierul nostru stimuleaza secretia salivara si pe cea gastrica. Ulterior, in cavitata bucala alimentele sunt maruntite, amestecate cu saliva si apoi ajung, prin intermediul esofagului, in stomac.”

De aici drumul e, in principiu, fara intoarcere. Spre cifre crescute pe cantar sau chiar mai rau, atunci cand pofticiosul care are un regim medical se lasa corupt de tentatii, chiar daca nu recunoaste.

Capacitatea tubului digestiv nu se modifica pentru ca e zi de sarbatoare. 95 la suta din ce mancam, adica din proteinele, lipidele si glucidele din alimente, se digera si se absorb sub forma unui nou strat de grasime. Sa tinem cont si de faptul ca, de sarbatori, nu devenim mai activi. Ci, dimpotriva, mai sedetari.

Sa oferim o solutie de compromis si celor care, sa spunem, nu pot pune frana la timp. Organismul nostru produce enzime care proceseaza eficient toate categoriile de alimente; si totusi, mesele grele sunt o incercare grea, mai ales pentru pancreas.

Dr. Elena Ciuperca, medic primar gastroenterolog: „Sunt suplimente care se inghit la inceputul mesei sau la sfarsitul mesei, pentru ca practic acela e momentul cand avem nevoie de ele. Se pot folosi suplimente de enzime digestive in timpul acestor mese abundente, insa cumva cred ca ar fi mai bine sa mancam asa cum trebuie si nu pierdem nimic! Putem sa mancam aceeasi mancare, dar fractionat.”

Asadar, ne adunam la masa, dar scadem usor portiile, impartim la mai multi o sticla de vin. Nu e o problema daca ne da cu rest la finalul mesei. Am castigat probabil o viata mai sanatoasa.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *