Mandarinele (Citrus reticulata) si clementinele (Citrus xclementine) fac parte din familia citricelor.

Clementinele reprezinta un hibrid intre mandarine si portocale, au foarte putine seminte, un gust ceva mai dulce si sunt foarte usor de curatat datorita cojii subtiri.

Aceste fructe cresc in pomi de dimensiuni mici, pot fi confundate cu portocalele si sunt originare din regiunile tropicale sau subtropicale din Asia, scrie realitatea.net.

Aceste citrice sunt in proportie de 85 – 90 % alcatuite din apa iar un fruct are o valoare calorica de 53 de calorii. Mandarinele si clementinele contin 13,30 g de glucide, 0,30 g de lipide (grasimi mono si polinesaturate, acizi grasi Omega-3 si Omega-6), 0,80 g de proteine.

PUBLICITATE

Printre mineralele care se pot gasi in cantitati semnificative in fructe se afla potasiul (166 mg), calciul (37 mg), fosforul (20 mg). Citricele sunt in special bogate in vitamina C(acid ascorbic) dar contin si vitamine din complexul A si B.

Beta-carotenul da culoarea portocalie a fructelor.

Mandarinele au proprietati oxidante si antioxidante, fie ca sunt consumate sub forma de fruct sau de suc si se dovedesc a fi foarte utile in digestia omului.

Continutul lor de beta-caroten ne protejeaza impotriva arsurilor solare, deci un pahar de suc de mandarine este bine venit dupa o zi de plaja. Studii specializate japoneze atesta faptul ca un consum moderat de suc din aceste citrice reduce substantial riscul de a dezvolta cancer hepatic datorita aportului de carotenoizi.

PUBLICITATE

De asemenea, poate preveni formarea calculilor renali sau instalarea unor boli renale. In industria cosmetica, mandarinele sunt foarte apreciate deoarece cremele de corp ce contin extract din acestea hidrateaza foarte bine pielea si o protejeaza.

Sunt fructe potrivite pentru o cura de slabire, foarte bogate in fibre, deoarece reduc nivelul colesterolului din sange, astfel prevenind formarea unui infarct.


Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *