Rețeta nu este deloc complicată, iar ingredientele se găsesc în aproape orice casă.
Ingrediente:
– 3 dovlecei mari
– 1/2 cana de orez
– 1 morcov mare
– 1 ceapa mare
– 3-4 rosii bine coapte (sau o conserva de rosii tocate)
– ulei, sare, piper
– marar sau patrunjel, dupa preferinta
– optional puteti pune si ciuperci taiate marunt
Dovleceii, se spala, se curata de coaja si de indreapta la capete ca sa poata sta drepti in cratita. Se taie in jumatate si se scobesc la interior cu o lingurita.
Nu aruncati miezul extras, ci folositi-l la o ciorba sau la sos.
Calim ceapa si morcovul tocate marunt timp cateva minute, doar pana cand ceapa devine usor sticloasa. Adaugam orezul spalat si il calim si pe el putin la foc mic, apoi turnam o 1/2 de cana de apa si amestecam din cand in cand pana cand scade zeama si orezul incepe sa se umfle.
Se adauga o lingura de suc de rosii sau de rosii tocate, se drege compozitia de sare si piper si se lasa deoparte sa se raceasca putin. Daca doriti, puteti sa adaugati in compozitie si putina verdeata tocata.
Umplem dovleceii, ajutandu-ne de o lingurita, dar fara sa presam compozitia. Orezul trebuie sa aiba loc sa se umfle la fiert. Taiem capacele din rosii si punem deasupra fiecarui dovlecel, pentru ca sa nu iasa umplutura in timpul fiertului.
Se aseaza dovleceii intr-o oala mai inalta, se face un sos din rosiile tocate, putin ulei, apa, sare si piper si se toarna in oala cat sa cuprinda bine dovleceii. Bagam la cuptor pentru aproximativ 45 de minute. Pentru ca totusi depinde de temperatura cuptorului, dar si de tipul de orez, e mai bine sa gustam putina compozitie cu furculita ca sa ne asiguram ca orezul si ceapa sunt fierte. Stingem focul si mai lasam dovleceii in cuptor inca 15 minute.
Presaram cu verdeata si servim.
Pofta buna sa aveti!